Të gjithëve na thuhet të pimë më shumë ujë dhe të qëndrojmë të hidratuar (veçanërisht kur vrapojmë dhe bëjmë stërvitje), por cilat janë përfitimet shëndetësore të pirjes së ujit? Uji është shumë i rëndësishëm për të gjitha funksionet dhe organet tona trupore. Vazhdoni të lexoni për të mësuar rreth përfitimeve shëndetësore të ujit dhe efekteve të dehidrimit në tru.

Çfarë i bën uji trupit tonë?
Pra, pse kemi nevojë për ujë? Epo, uji i ndihmon qelizat e trurit tuaj të komunikojnë me njëra-tjetrën, gjë që është e rëndësishme kur dilni jashtë gjatë ditës. Uji gjithashtu pastron toksinat dhe mbeturinat që dëmtojnë funksionin e trurit. Për të mos përmendur, ai gjithashtu mbart lëndë ushqyese në trurin tuaj për ta mbajtur trurin tuaj të shëndetshëm. Sigurisht, ne kemi nevojë për një tru dhe trup të shëndetshëm nëse duam të vazhdojmë të stërvitemi dhe të vrapojmë sa më mirë që mundemi. Të gjitha këto funksione mund të prishen nëse niveli i lëngut bie, dhe ne nuk e duam këtë!

Si e ndihmon uji trurin tonë?
Ka shumë përfitime shëndetësore nga pirja e ujit, veçanërisht për trurin tonë. Jo vetëm shëndeti i shëndoshë, por edhe vigjilenca dhe përkushtimi i tij janë më të kërkuarat. Qëndrimi i hidratuar lidhet me:

Përqendrim më i mirë dhe memorie afatshkurtër e përmirësuar
Rezultatet më të larta të testit në një kontekst arsimor
Përmirësimi i fokusit dhe reduktimi i lodhjes mendore - kjo është veçanërisht e rëndësishme kur vraponi! Ndërtimi i qëndrueshmërisë mendore është shumë i dobishëm
Funksionim më të fortë njohës kudo, duke përfshirë vigjilencë më të madhe, më pak konfuzion dhe madje edhe përmirësim të të nxënit. Përsëri, jashtëzakonisht e rëndësishme për qëndrueshmërinë, në mënyrë që të arrini qëllimet tuaja
Vendimmarrja më e shpejtë dhe performanca e përmirësuar e testit kognitiv.
Këto efekte ndjehen të shkëlqyera dhe mund të përmirësojnë cilësinë e jetës sonë duke shtuar vetëm një hap tjetër në rutinën tuaj të përditshme!

Cilat janë efektet e dehidrimit në tru?
Efektet e dehidrimit në tru mund të jenë vërtet negative. Sigurisht, dehidratimi mund të prekë çdo pjesë të trupit tuaj, por truri juaj, qoftë edhe një sasi e vogël - qoftë edhe 1% - mund të ndikojë në funksionin tuaj njohës. Mbajtja e mprehtë mendore, siç e njohim ne, është e domosdoshme për të kandiduar. Sipas Your Heights (2021), truri juaj funksionon në një nivel më të ulët kur nuk pini mjaftueshëm gjatë ditës. Kjo më pas mund të ndikojë në elasticitetin tuaj mendor. Këtu janë disa simptoma që mund të përjetoni kur nuk jeni të hidratuar siç duhet:

Humbje kujtese
Përqendrimi dhe vëmendja e dobët
Përpunimi i ngadalshëm i informacionit
Nervozizmi
Dhimbje koke
Është gjithmonë e rëndësishme t'i jepet përparësi hidratimit për të shmangur ndonjë nga këto efekte në trurin dhe trupin tuaj.

Si të qëndroj i hidratuar?
Qoftë ujë mineral natyral apo ujë burimi, duhet të përpiqemi për 2-3 litra ujë në ditë, mesatarisht. Për ata që pëlqejnë pijet alkoolike ose pijet me kafeinë, sugjerohet që një porcion shtesë uji mund t'ju ndihmojë të arrini qëllimet tuaja të marrjes së ujit. Sado të këndshme të jenë këto pije, ato gjithashtu (për fat të keq) dehidratojnë.

Megjithatë, sugjerohet gjithashtu që marrja e ujit dhe nevojat specifike të ndryshojnë në bazë të aktivitetit tuaj fizik, zakoneve tuaja të jetesës dhe më shumë. Për shembull, atletët që stërviten shumë do të kenë nevojë për shumë më tepër ujë në baza ditore sesa ata që bëjnë një mënyrë jetese të ulur. Për vrapuesit, merrni parasysh sa djersitni ose jetoni në një vend të ngrohtë dhe rregulloni marrjen e ujit në përputhje me rrethanat.

4 mënyra për të mbështetur hidratimin tuaj të përditshëm
Во оваа дигитална ера, ја имаме користа од технологијата која ќе ви помогне со внесот на вода. Апликациите на вашите телефони се одличен начин да ве потсетат да пиете вода. Можете да ги вклучите вашите известувања и да пиете голтка секој пат кога ќе го слушнете тој мал звук. Еве неколку апликации кои Buxton® ги предлага за да ви помогнат да пиете вода, за да можете да ги искористите здравствените придобивки од водата за пиење –

I drejtuar
Uji i gjallë
Trajneri hidro
Përkujtues ditor i monitorimit të ujit
Nëse keni nevojë për atë presion të vogël shtesë për të marrë përfitimet tuaja shëndetësore nga uji, ky mund të jetë një mjet i shkëlqyeshëm për t'u përdorur!

Me qëndrueshmëri, ne e dimë që mund të përjetoni përfitimet shëndetësore të ujit të pijshëm. Kjo mund t'ju ndihmojë gjithashtu të zbuloni se si të qëndroni të hidratuar gjatë udhëtimit ose si mund t'ju ndihmojë hidratimi gjatë ushtrimeve (ne e rekomandojmë shumë këtë për atletët!).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *