На сите ни е кажано да пиеме повеќе вода и да останеме хидрирани (особено кога трчаме и вежбаме), но кои се всушност здравствените придобивки од пиењето вода? Водата е многу важна за сите наши телесни функции и органи. Продолжете со читање за да ги дознаете придобивките од водата за здравјето и ефектите од дехидрацијата врз мозокот.

Што прави водата во нашите тела?
Па зошто ни е потребна вода? Па, водата им помага на вашите мозочни клетки да комуницираат едни со други, што е важно кога одите во текот на денот. Водата исто така ги чисти токсините и отпадот кои ја нарушуваат функцијата на мозокот. Да не зборуваме, тој исто така носи хранливи материи во вашиот мозок за да го одржи вашиот мозок здрав. Се разбира, ни треба здрав мозок и тело ако сакаме да продолжиме да вежбаме и да трчаме најдобро што можеме. Сите овие функции може да се распаднат ако нивото на течноста се намали, а ние не го сакаме тоа!

Како водата му помага на нашиот мозок?
Има многу здравствени придобивки од пиењето вода, особено за нашиот мозок. Не само за целокупното здравје на мозокот, туку и водата му помага на нашиот мозок да функционира во секојдневниот живот. Останувањето хидрирано е поврзано со:

Подобра концентрација и подобрена краткорочна меморија
Повисоки резултати од тестовите во образовен контекст
Подобрен фокус и намален ментален замор – ова е особено важно при трчање! Градењето ментална отпорност е многу корисно
Посилно когнитивно функционирање насекаде, вклучувајќи поголема будност, помала конфузија, па дури и подобрено учење. Повторно, супер важно за издржливоста, за да можете да ги постигнете своите цели
Побрзо одлучување и подобрени перформанси на когнитивните тестови.
Овие ефекти се чувствуваат одлично и можат да го подобрат нашиот квалитет на живот со додавање само уште еден чекор во вашата дневна рутина!

Кои се ефектите на дехидрацијата врз мозокот?
Ефектите од дехидрација врз мозокот можат да бидат навистина негативни. Се разбира, дехидрацијата може да влијае на кој било дел од вашето тело, но на вашиот мозок, дури и мала количина – дури 1% – може да влијае на вашата когнитивна функција. Одржувањето ментално остри, како што знаеме, е императив за трчање. Според Your Heights (2021), вашиот мозок функционира на пониско ниво кога не пиете доволно во текот на денот. Ова потоа може да влијае на вашата ментална еластичност. Еве неколку симптоми што може да ги доживеете кога не сте хидрирани како што треба:

Губење на меморијата
Слаб фокус и внимание
Бавна обработка на информации
Раздразливост
Главоболки
Секогаш е важно да се даде приоритет на хидратацијата за да се избегне некој од овие ефекти врз вашиот мозок и тело.

Како да останам хидриран?
Без разлика дали е природна минерална вода или изворска вода, треба да се стремиме кон 2-3 литри вода дневно, во просек. За оние кои сакаат алкохолен пијалок или пијалоци со кофеин, се сугерира дека дополнителната порција вода може да ви помогне да ги постигнете вашите цели за внесување вода. Колку и да се пријатни овие пијалоци, тие исто така (за жал) дехидрираат.

Сепак, исто така се сугерира дека внесот на вода и специфичните потреби варираат врз основа на вашата физичка активност, вашите животни навики и многу повеќе. На пример, на спортистите кои напорно вежбаат ќе им треба многу повеќе вода на дневна основа отколку на некој кој живее поседентарен начин на живот. За тркачите, размислете колку се потите или живеете во топла земја и соодветно прилагодете го внесот на вода.

4 начини да ја поддржите вашата дневна хидратација
Во оваа дигитална ера, ја имаме користа од технологијата која ќе ви помогне со внесот на вода. Апликациите на вашите телефони се одличен начин да ве потсетат да пиете вода. Можете да ги вклучите вашите известувања и да пиете голтка секој пат кога ќе го слушнете тој мал звук. Еве неколку апликации кои Buxton® ги предлага за да ви помогнат да пиете вода, за да можете да ги искористите здравствените придобивки од водата за пиење –

Водени
Животна вода
Хидро тренер
Дневен потсетник за следење на вода
Ако ви треба тој мал дополнителен притисок за да ги добиете вашите здравствени придобивки од водата, ова може да биде одлична алатка за користење!

Со издржливост, знаеме дека можете да ги искусите здравствените придобивки од водата за пиење. Ова може да значи и да откриете како успешно да останете хидрирани додека патувате или како хидратацијата може да ви помогне додека вежбате (топло го предлагаме ова за спортистите!).

Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *