Минералната вода содржи одредени минерали кои имаат корист за човечкото тело и се од значајна важност поради нивните лековити својства. Нашето тело може полесно да ги апсорбира минералите од водата за разлика од храната. Оттука, повеќе минерали може да се добијат со пиење минерална вода. И покрај одредени предности, постојат неколку причини зошто луѓето се двоумат да пијат минерална вода.

Тоа ќе ви даде есенцијални минерали како што се калциум, магнезиум и калиум. Сепак, некои брендови може да имаат и минерали кои не се толку корисни, како натриум, сулфур и нитрат.
Иако ви се потребни минерали за одржување на здраво тело, тие може да се земаат со здрава и урамнотежена исхрана или со земање додатоци. На телото му требаат минерали само во мали количини. Оттука, нема потреба од пиење минерални води за да се добијат, особено што секое производство ќе дава различен состав.
Флашираните пијалоци, вклучително и флашираната минерална вода не се здрави. Хемикалии во пластичното шише може да се испуштат во водата, особено ако се оставаат во автомобил на топол сончев ден.
Флашираната вода чини повеќе во споредба со водата од чешма.

Можеме ли да се потпреме на пиење вода од чешма или подобро е да се купи флаширана вода? Помеѓу неколкуте брендови на продажба, кој да избереме? Пред да купите флаширана минерална вода, прочитајте ја етикетата. Направете поздрав избор со разбирање на неговата содржина.

Проверете ги следните состојки на етикетата:

Натриум: потрошувачката на натриум во исхраната и водата заедно не треба да ја надминува препорачаната граница. Ова ќе биде штетно, особено за пациентите со висок крвен притисок.
Нитрати: Минералната вода со висока содржина на нитрати може да биде штетна за бремени жени и бебиња под шест месеци. Затоа се препорачува да се избегнуваат марки кои содржат нитрати во него.
Алуминиум: Иако ефектите на алуминиумот се сè уште неизвесни, особено во однос на Алцхајмеровата болест, најдобро е да се избегнуваат брендови кои имаат траги од него во нивната вода.
Сулфати: сулфатот е присутен во повеќето подземни води; ќе ги најдете речиси сите марки со траги од овој минерал. Познато е дека сулфатите го детоксифицираат црниот дроб, помагаат во варењето и го подобруваат здравјето на кожата со зголемување на циркулацијата. Ги намалува и грчевите во мускулите.
Дополнителни информации за проверка на етикетата

Не сите флаширана минерална вода потекнуваат од природни извори. Може да биде дестилирана или вода од чешма која последователно била обработена и додадена со минерали за време на фазата на флаширање. Оттука, прочитајте ја етикетата за да знаете дали купувате природна минерална вода или на друг начин.

Исто така, прочитајте ја етикетата за следново:

Киселост (pH): Минералната вода треба да биде неутрална и да има pH ниво од 7 или малку повисоко. Под 7 значи дека водата е кисела, а над 7 е алкална.
Вкупно растворени цврсти материи (TDS): Мора да биде најмалку 250 mg/литар (или 250 делови на милион)
Секој ден ја губиме телесната вода преку пот и други телесни отпадни материи. Во просек, мора да замениме околу 5 литри вода дневно. Затоа, пиењето соодветни количини на квалитетна вода ќе го одржи нашето тело во добра работна состојба.

Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *