Кога седнуваме на оброк, обично имаме прилично добра идеја за тоа како нашата храна пристигнала во нашите чинии. Сепак, можеби ќе ве изненади ако знаете колку вода е потребна за одредена храна да пристигне на нашите маси. Оваа количина го претставува водениот отпечаток на храната.

Но, дали знаевте дека 400 грама (или околу 7/8 од килограм) говедско месо има воден отпечаток од 6.200 литри вода? Според пресметките од Future 4 Wildlife, тоа е околу триесет пати повеќе од воден отпечаток на брокула, за што се потребни 50 литри вода за порција од 100 грама (помалку од четвртина фунта).

Триесет грама (или околу една унца) бадеми (или други јаткасти плодови) користат 100 литри вода за да растат, додека на две јајца им требаат 300 литри вода.

Важно е да се имаат на ум овие водени отпечатоци кога ќе земеме предвид дека одредени области во светот се соочуваат со недостиг на вода или суши. Намалувањето на нашата потрошувачка на храна со големи водени стапала може да помогне да се реши недостигот на вода на други места.

Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *