„Осум чаши вода на ден“ стана мантра за целокупно добро здравје. Но, како ни користат овие 8 чаши?

Можеби ќе бидете изненадени кога ќе дознаете дека околу 60% од целото тело се состои од вода. Оваа вода е неопходна за многу функции на телото, од кои некои се споменати подолу.

Балансот во телесните течности е многу важен за одржување на оптималната телесна температура и олеснување на варењето, апсорпцијата, транспортот на хранливите материи и циркулацијата.
Водата ги енергизира мускулите бидејќи дехидрираните мускулни клетки може да се збрчкаат предизвикувајќи мускулен замор.
Добро хидрираната кожа е еластична, здрава и младешки изглед. Добриот навлажнувач дополнително помага да се заклучи оваа влага во вашата кожа со формирање физичка бариера.
Добриот внес на течности им помага на вашите бубрези да ги исфрлат токсичните отпадни материи од вашето тело. Кога пиете помалку вода, вашиот мозок им сигнализира на бубрезите да задржат повеќе вода и го активира механизмот на жед.
Водата помага и при лесно празнење на цревата и спречува запек. Без доволно вода, дебелото црево ја зема водата од столицата, што ја прави тврда и тешко проодлива.
Освен сите овие придобивки, доволно количество вода може да помогне и во одржување на здрави коски. Како и сите клеточни функции, коскените клетки и ткива бараат вода за раст и одржување. Улогата на водата за здравјето на коските вклучува:

Градење силни коски: Процесот на ремоделирање на коските, каде зрелото коскено ткиво се заменува со ново коскено ткиво (осификација), бара доволен внес на вода.
Одговор на борба или бегство: Кога телото не добива доволно вода, почнува да лачи одредени хормони на стрес како одговор на кризна ситуација. Резервите на вода на телото се насочени од коските и другите органи до ткивата на кои им е најпотребна – мозокот. Една од последиците од ова е забрзаното губење на коскената маса.
Амортизирање на коските и зглобовите: мазната зглобна ‘рскавица што ги обложува коските на зглобовите и сунѓерести дискови помеѓу коските во грбот ви помагаат да се свиткате и слободно да се движите наоколу. Но, без доволна содржина на вода, тие се намалуваат и не поминуваат добро, дозволувајќи им на коските болно да се тријат една со друга – главна причина за болки во грбот и зглобовите.
Важно е да се знае дека не сите течности го хидрираат телото. Кофеинот и алкохолот делуваат како диуретик, што значи дека телото се откажува од тројно количество скапоцена вода од своите клетки за да ја прими виталноста и да ја зголеми енергијата што ја чувствувате секогаш кога ќе испиете чаша алкохол или каков било пијалок со кофеин.

Сега кога знаеме како едноставниот чин на хидратација на вашето тело може да има корист од севкупните активности на телото, прашање е само да се развие навика да се пие многу вода за да се одржи добро целокупно здравје и силни коски.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *