Сигурно сте слушнале за нивото на pH на водата како важен индикатор за квалитет, но откако дојдовте до овој напис, веројатно не ви е целосно јасно неговото значење. Значи:

КОЈА Е НОРМАЛНАТА PH ВРЕДНОСТ НА ВОДАТА?

Накратко, pH доаѓа од „Водородниот потенцијал“ и ја изразува киселоста или основноста на супстанцијата на скала од 0 до 14. Според тоа, идеалната и здрава pH вредност би била на 7, целосно неутрална вредност. Колку е помала pH вредноста, водата ќе биде покисела. Спротивно на тоа, колку е поголема pH вредноста, толку е поосновна (или алкална) водата. Во приближни вредности, неутралните води паѓаат некаде помеѓу pH 6,8 и 7,2.

Она што исто така треба да се спомене е дека оваа скала е онаа што работи логаритамски, а не линеарно. Така, pH 9 ќе биде 10 пати поалкална од една од 8. А pH 10 е 100 пати поалкална од истата pH 8 и така натаму.

ГАЗИРАНА И ИЗВОРСКА ВОДА

Газирани минерални води, на пример, имаат кисел карактер. Јаглеродниот диоксид „се раствора“, јаглеродната киселина се формира во водата и на крајот има ниска pH вредност. Ова не значи дека тоа би имало штетно влијание врз нашето здравје. Откако ќе го испиете, водата влегува во тенкото црево и го губи јаглеродниот диоксид – и киселиот карактер, заедно со него – на крајот станува алкална вода со pH помеѓу 7 и 8,5. Како што е, погодивте, рамна вода !

Напротив, газираната минерална вода може да има и корисни ефекти врз нашето тело. Може да помогне да се стимулира гастричната секреција и подвижноста, да се зголеми диурезата и да ни помогне да ги елиминираме вишокот минерали и киселини од телото. Дури и газирана вода се препорачува пред јадење за да се стимулира апетитот и варењето на храната, додека помеѓу оброците е наведена рамна вода со неутрална pH вредност.

Она што треба да го имате на ум е дека сè додека потрошената вода има pH помеѓу 5,0 и 8,5, таа нема да има негативни ефекти врз вашето здравје.!

pH НА НАШЕТО ТЕЛО

Нашето тело работи на таков начин што ја одржува pH вредноста на крвта на оптимално ниво од 7,35. Колку е помал, толку е поголем ризикот од заболување. Со цел да се задржи крвта алкална и да може да се неутрализираат киселините во крвта, телото ги извлекува минералите складирани во нашите коски и органи. Затоа, киселоста во крвта, особено ако се одржува предолго, влијае на нашето здравје и доведува до стареење и слабеење на органите.

Ако падне под 7,0, тогаш можете да заминете во кома или дури и да умрете. Иако се чини незначителна разлика, не смееме да заборавиме дека тоа е логаритамска скала и дека овој 0,35% значи киселост четири пати поголема.

КОЈА pH ВРЕДНОСТ ТРЕБА ДА ЈА ИМА ВОДАТА ЗА ПИЕЊЕ?

Романските регулативи укажуваат на pH на попорната вода помеѓу 6,5 и 8,5., Иако идеално би било таа вредност што е можно поблиску до крвта (7,35). Станува навистина непријатно кога pH вредноста на водата паѓа под 5,6, станува премногу кисела и предизвикува неповратни промени во епителот. И, ако надминува 11, тогаш тоа значи дека водата е премногу алкална и влијае на очите, кожата и мукозните мембрани, иритирајќи ги.

Ако сте љубопитни какви супстанции наоѓаме во секоја од двете крајности, киселината на батеријата има pH 0,0, додека белилата имаат максимална алкалност 14. Исто така е добро да се знае дека за вода за надворешна употреба (миење на рацете, лицето и остатокот од телото) се препорачува малку кисела pH вредност, помеѓу 4,6 и 6,2, на исто ниво со pH на нашата сопствена кожа.

Големо внимание, истовремено, во врска со дестилирана или деминерализирана вода. Иако има pH помеѓу нормалните граници од 6,0 и 7,5, тој всушност има многу корозивно дејство и не треба да се пие под никакви околности.!

ОСТАНУВАМЕ ЗДРАВИ АКО ИСТО ТАКА ГО ОДРЖУВАМЕ НИВОТО НА PH НА НАШЕТО ТЕЛО

pH вредноста на нашето сопствено тело може да се мери и регулира со начинот на живот што го водиме. На пример, здравата, алкална диета ќе ја донесе pH на повисоко и поздраво ниво – додека потрошувачката на алкохол или нездрава храна ќе работи во спротивна насока, намалувајќи ја pH вредноста на организмот.

Затоа, здравата исхрана би вклучувала поголема количина овошје и зеленчук, правилото е дека храната ја зголемува алкалноста на организмот. Забележителен исклучок е лимонот, кој, иако има многу кисела pH вредност од 2,4, откако ќе се асимилира, произведува алкализација со pH од 7-9. Иако лимонот и другите овошја содржат значителна кисела компонента, како што е лимонска киселина, нашето тело го неутрализира и на тој начин има корист од алкални минерали.

Од друга страна, се подготвува кисела храна што има ниска pH вредност, индустриски рафинирана, загреана или конзервирана храна. Овие сами по себе не се нездрави и не треба сите да се избегнуваат, бидејќи тука наоѓаме разновидна храна. Овие вклучуваат алкохол, безалкохолни пијалоци, енергетски пијалоци, чоколадо, но исто така и млечни производи, јајца, месо или ореви.

Последиците од зголемената киселост на телото се различни – и штетни. Од хормонални нарушувања до недостаток на енергија, прекумерно зголемување на телесната тежина, па дури и развој на тумори, во зависност од секој случај, зголемената киселост во организмот не повредува и треба да се избегнува!

КАКО ЕМОЦИИТЕ КОМУНИЦИРААТ СО pH ВРЕДНОСТА

Неодамнешните студии покажуваат дека навистина постои врска помеѓу нашите емоционални состојби и нивото на pH во крвта. Луѓето кои се под влијание на стрес, постојана грижа или страдаат од несоница, обично имаат повеќе кисела pH вредност во организмот. На спротивниот пол се наоѓаат луѓе кои чувствуваат дека живеат исполнет и среќен живот.

ВО ЗАКЛУЧОК

pH е индикатор за целата вода што нè опкружува или е дел од нашето тело. Без разлика дали зборуваме за водата што ја пиеме, со која ја миеме или pH вредноста на крвта или кожата, за

тоа како работи е многу корисно. Пиењето алкална вода не е доволно – треба да се обидете да одржите урамнотежена исхрана и, особено, здрав начин на живот, кој започнува со правилна хидратација на вашето тело!

Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *