Кога станува збор за здрав пијалок, ништо не се натпреварува со придобивките од водата. Токму ова е причината зошто секој носи шише со вода каде и да оди. Но, дали нашите шишиња со вода се здравствен проблем? Особено оние направени од пластика?

Генерално, тие се безбедни, но зависи од видот на пластика од која е направено шишето. Пластиката е составена од долги синџири на јаглеводородни молекули. Некои други хемикалии се додаваат на овие пластики за да им се дадат карактеристики како што се флексибилност или боја.

Купување флаширана вода
Шишињата за вода за „една употреба“ купени во млечни барови, сервисни пумпи обично се направени од полиетилен терефталат (скратено PET или PETE), евтина и лесна пластика. Нејзиниот код за рециклирање е 1.

ПЕТ не е една од пластиките за кои некој би помислил дека има склоност да предизвика проблем. Оттука, за вода, шишињата направени од ПЕТ се соодветни за употреба за складирање вода.

Знаете која пластика е безбедна?
Пластиката е оценета во три категории врз основа на нивната употреба.

ДОБРО ЗА КОРИСТЕЊЕ
Познато е дека овие пластики не испуштаат никакви хемикалии за кои постои сомневање дека предизвикуваат рак или ги нарушуваат хормоните.

Полиетилен терефталат (ПЕТ или ПЕТЕ).
Тие се користат за правење шишиња во кои се чуваат безалкохолни пијалоци, вода, спортски пијалоци, кечап, путер од кикирики, кисели краставички, желе и тегли за џем.
Полиетилен со висока густина (HDPE).
Оваа пластика се користи за правење шишиња во кои се складира млеко, вода и сок. Тие исто така се користат за правење кади со јогурт и маргарин, облоги за кутии за житарки и кеси за намирници, ѓубре и малопродажба.
ВО РЕД ЗА КОРИСТЕЊЕ
Овие се од опасна природа за време на производството. Познато е дека овие пластики не испуштаат никакви хемикалии за кои постои сомневање дека предизвикуваат рак или ги нарушуваат хормоните. Тие не се толку широко рециклирани како во споредба со PET или HDPE.

Полиетилен со мала густина (LDPE).
LDPE се користи за кеси за леб и замрзната храна и шишиња што се цедат.
Полипропилен (ПП).
Се користи за шишиња со кечап и кади со јогурт и маргарин.
ЛОШО ЗА КОРИСТЕЊЕ
Овие пластики или содржат хормонски нарушувања или човечки канцерогени. Тие се веројатно помалку рециклирани од подобрата пластика.

Поливинил хлорид (V или PVC).
Повеќето завиткани месо, сирења и друга храна што се продаваат во сувомесни производи и намирници се завиткани во ПВЦ.
Полистирен (PS).
Изолација од пена, а исто така и за тврди апликации (на пр. чаши, некои играчки)
Други обично поликарбонат.
Овие не се погодни за шишиња за бебиња, садови за микробранова печка, прибор за јадење и пластична облога за метални конзерви.
Избор на шише
Доколку сакате да бидете на страната на претпазливост, препорачливо е да избегнувате конзумирање на пијалоци од шишиња со шифри за рециклирање 3 или 7, особено за деца.

Најдобрите шишиња за употреба и повторна употреба се оние со шифри за рециклирање 2, 4 и 5. 2 и 4 се направени од полиетилен, а 5 се направени од полипропилен.

Но, овие шишиња се скапи за производство; оттука нивната употреба главно се врши во производството на шишиња за повеќекратна употреба.

ПЕТ најверојатно ќе биде пластика на избор за шишиња за еднократна употреба. Овие се многу користени од одредени добавувачи на минерална вода за флаширање на водата.

Друго правило е да се користи проѕирна и проѕирна пластика наместо обоена или непроѕирна бидејќи тие ги елиминираат потенцијалните ризици од средствата за боење додадени на пластиката.

Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *